Należy wiedzieć, że ser tofu jest rodzajem twarożku. Wytwarza się go z mleka sojowego. Do jego wyprodukowania potrzebny jest oprócz mleka sojowego tzw. koagulant. Oddziela on grudki sera do płynu, czyli „ serwatki”. Tym środkiem koagulującym jest nierzadko siarczan wapnia. Dlatego też tofu posiada sporo wapnia wzmacniającego kości. Warto wiedzieć, że zawiera właśnie dużo wapnia a także białka, potasu, magnezu, żelaza i witamin: z grupy B oraz E – to największa wartość tofu. Tofu zawiera też całkiem sporo lecytyny, która pomaga usprawnić metabolizm i wspomaga pracę mózgu. Zawiera również fitoestrogeny, które pomagają dbać o kobiece zdrowie. Łagodzą objawy menopauzy oraz chronią przed osteoporozą. Tofu prawie nie zawiera tłuszczu i ma niski indeks glikemiczny. Warto, aby spożywały je osoby będące na diecie bezmięsnej i produktów pochodzących od zwierząt. Warto także wiedzieć o tym, że ser tofu prawie nie ma smaku, ale za to szybko przejmuje aromat innych składników. Może smakować jak ryba, mięso lub warzywa. Tofu spożywa się na surowo jak ser, jednak nadaje się też do grillowania, gotowania, pieczenia i smażenia. Dobrze komponuje się z makaronami, sosami i warzywami. Robi się z niego również desery oraz zamiennik jajecznicy, tzw. tofucznicę. Jakie warto wybrać tofu? Należy wiedzieć, że w sklepie kupimy kilka rodzajów tofu. Różnią się one sposobem produkcji oraz konsystencją. Jedwabiste tofu zwane silken jest miękkie i łatwo się rozpada. Najlepiej zrobić z niego na przykład kremowe desery. Natomiast naturalne jest twarde i możemy go używać do smażenia, panierowania i jako dodatek do sałatek. Pamiętajmy też o tym, że możemy kupić również lekko słone tofu wędzone i tofu z dodatkiem ziół. Zazwyczaj są lekko twarde i aromatyczne. Możemy je stosować jako dodatek do makaronu, zupy lub sałatki. A oto cztery sposoby na ser z soi:

a). podsmażenie – wystarczy, że włożymy pokrojony w plastry lub kostki ser na rozgrzany olej. Smażmy, aż się zezłoci. Wcześniej warto go obtoczyć w jajku i panierce.
b). zamarynowanie – należy wiedzieć, że najbardziej neutralne smakowo jest tofu naturalne. Aby miało wyraźniejszy smak, warto je zamarynować. Włóżmy je do mieszanki sosu sojowego, startego imbiru i czosnku oraz pieprzu.
c). zmiksowanie – wyjmijmy tofu z opakowania, nie odsączajmy. Pokruszmy i zmiksujmy. Używajmy do zrobienia ciasta, farszu lub pasty do pieczywa.
d). posypanie nim potrawy – należy wiedzieć, że tofu znakomicie zastępuje tradycyjny ser. Używajmy do posypania pizzy i tarty. Nie roztapia się, ale mięknie.

Serowa rozkosz
Warto też powiedzieć generalnie o tym, że w zbyt dużych dawkach tofu może mieć niestety niekorzystny wpływ na funkcjonowanie tarczycy. Jeżeli nie mamy uczulenia na soję, możemy jeść produkty, ale lepiej w niedużych dawkach i nie codziennie. Należy pamiętać o tym, że soja wchodzi w interakcję z hormonami tarczycy, może zmniejszać ich wchłanianie i wpływać na syntezę hormonów w tarczycy.