Krajalnica do sera to urządzenie, dzięki któremu można przyspieszyć proces przygotowania dań wchodzących w skład tzw. zimnej płyty. Co warto wiedzieć na temat tego urządzenia? Które modele są dziś zaliczane do grona najlepszych w swojej klasie?

Profesjonalne krajalnice do sera – czym wyróżniają się na tle sprzętu AGD?

Krajalnica do sera lub mięsa to urządzenie, które przypomina podobny sprzęt służący do krojenia chleba. Różnica polega na tym, że profesjonalny sprzęt zaprojektowany z myślą o sklepach spożywczych lub gastronomii, może szybko i skutecznie ciąć mięso, sery i różne wędliny na bardzo cienkie plasterki i to bez naruszenia struktury artykułu.

Warto dodać, że nowoczesna i profesjonalna krajalnica do sera jest urządzeniem, które często jest dostępne wraz z szerokim zestawem akcesoriów. Modele takie jak krajalnica ma-ga 612p są dostępne wraz z wygodnym w obsłudze stołem podawczym oraz zaawansowanym narzędziem wykorzystywanym do ostrzenia.

Co warto wiedzieć na temat eksploatacji krajalnic?

Dysponowanie krajalnicą do serów lub mięs znacznie ułatwia pracę w gastronomii. Warto jednak pamiętać, że urządzenia takie jak krajalnica ma-ga 612p lub ma-ga 310p wymagają przestrzegania określonych zasad eksploatacji.

O czym zatem należy pamiętać przed rozpoczęciem eksploatacji krajalnicy?

  • Urządzenie przeznaczone jest do przecinania artykułów miękkich, takich jak sery lub mięso bez kości. Cięcie np. zmrożonego mięsa może doprowadzić do stopniowego uszkodzenia ostrza tarczy narzędziowej.
  • Prawidłowa eksploatacja maszyny wiąże się z koniecznością jej regularnego ostrzenia. W celu zachowania integralności ostrza, proces ten powinien przebiegać wyłącznie na oczyszczonym narzędziu.
  • Maszyna powinna być poddawana regularnemu smarowaniu za pomocą oleju maszynowego.
  • Codziennie należy myć wszystkie elementy, które mają bezpośredni kontakt z żywnością.

W jakie funkcje wyposażone są nowoczesne krajalnice?

Podstawową cechą wszystkich profesjonalnych krajalnic jest materiał użyty do ich produkcji, czyli stal nierdzewna. Oprócz tego urządzenia oferują możliwość cięcia plastrów o zróżnicowanej grubości. Atutem nowoczesnych krajalnic jest również zastosowana przekładnia ślimakowa, która zapewnia optymalną transmisję momentu obrotowego i jednocześnie jest odporna na zużycie.

Na https://gastroplaneta.pl/pl/c/Krajalnice-do-wedlin-i-serow/60 znajdą Państwo urządzenia, które spełniają wszystkie standardy jakości (CE) w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy. Oferujemy sprawdzony i niezawodny sprzęt, który sprawdzi się w sklepach, marketach, restauracjach i punktach zbiorowego żywienia.