Utrzymanie zbilansowanej i zdrowej diety jest jednym z głównych zaleceń specjalistów, a w tej diecie często słyszymy o zielonych warzywach czy czerwonych owocach, ale rzadko o białych warzywach.

Kalafior, czosnek, grzyby, cebula, ziemniaki, dymka, rzepa i szparagi, między innymi, są częścią listy białych warzyw, które również oferują szereg korzyści i dobroci dla zdrowia i organizmu.

Kolory niektórych warzyw i owoców są związane z konkretnymi związkami chemicznymi, które korzystnie wpływają na zdrowie; na przykład, fioletowy, czerwony i zielony zmniejszają ryzyko zachorowania na raka ze względu na zawarte w nich przeciwutleniacze, podczas gdy pomarańczowy jest związany z witaminą A, która, oprócz innych funkcji, jest zaangażowana w zdrowie oczu. Jednak zdaniem ekspertów warzywa o białym kolorze również dostarczają witamin, minerałów i fitoskładników, co wskazuje, że nie należy ich na stałe wykluczać z diet.

Fitoskładniki to naturalne, ochronne substancje, które nadają roślinom ich unikalne kolory. Idealnie, mówią eksperci, jest jeść owoce i warzywa ze wszystkich grup kolorystycznych, aby zapewnić, że organizm otrzymuje składniki odżywcze, których potrzebuje. Białe owoce i warzywa zawierają fitoskładniki EGCG, allicynę, izotiocyjanian, kwercetynę i antocyjanidyny. Zapewniają one zdrowe korzyści dla kości, zdrowia układu krążenia i funkcjonowania tętnic. Białe warzywa dodatkowo są bogate w magnez, fitochemikalia, mają duże ilości potasu i dostarczają znacznych ilości błonnika i allicyny, silnego przeciwutleniacza.

Oto lista białych warzyw, których nie należy wykluczać z diet:

  • Czosnek: Jest jednym z najlepszych białych warzyw. Lekarze i dietetycy zalecają spożywanie go codziennie, ponieważ ma właściwości antyseptyczne, grzybobójcze i bakteriobójcze.
  • Grzyby: Grzyby to bardzo zdrowe warzywa. Ich kaloryczność jest również niska, ponieważ w 80%-90% składają się z wody, dostarczając jedynie 20 lub 30 kalorii na 100 gramów. Zawartość białka jest również niska i wynosi od 2 % do 5 %.
  • Cebula: Warzywo to jest naturalnym antybiotykiem, który pomaga wzmocnić układ odpornościowy oraz posiada substancję chemiczną o właściwościach przeciwzapalnych o nazwie kwercetyna. Pomaga poprawić warunki osób z zapaleniem stawów, zapobiegać chorobom takim jak rak, problemy sercowo-naczyniowe i cukrzyca.
  • Kalafior: Należy do rodziny krzyżowych, podobnie jak brokuły, kapusta czy brukselka. Czy kalafior jest zdrowy? Jest to warzywo bogate w siarkę i wapń, wspomaga krążenie, obniża cholesterol dzięki dużej zawartości błonnika, jest przeciwzapalne i pomaga schudnąć ze względu na niską kaloryczność.
  • Ziemniaki: Jest to produkt o niskiej zawartości sodu, jest sycący, bogaty w błonnik, wysoki w potas i witaminy z grupy B, bogaty w żelazo i miedź. Ziemniaki są alkaliczne i pomagają odtruć układ trawienny i leczyć wrzody żołądka, łagodząc stan zapalny i ból. Ze skórki można zrobić herbatę, która leczy nadciśnienie i poprawia krążenie.
  • Rzodkiewka: Promuje drenaż wątroby i pęcherzyka żółciowego, stymuluje produkcję żółci i pomaga wyeliminować odpady i toksyny z organizmu.
  • Szparagi: Niska zawartość węglowodanów sprawia, że mogą być stosowane w diecie i reżimie osób z cukrzycą. Zawiera substancje zwalczające zaparcia.