Kuchnia meksykańska charakteryzuje się tym, że jest kolorowa, mocna w smaku i przede wszystkim posiada wiele sosów, które towarzyszą każdemu rodzajowi dania, wśród nich znajdziemy jeden, który jest bardzo popularny na całym świecie, a mowa tu konkretnie o guacamole.
GUACAMOLE, PYSZNY MEKSYKAŃSKI SOS
Guacamole pochodzi z języka nahuatl „ahuacamulli” oznaczającego sos mole lub awokado. Przez setki lat było ono pożywieniem prehiszpańskich kultur Ameryki Środkowej, a po podboju ten pyszny sos rozprzestrzenił się na cały świat, dlatego można znaleźć pewne różnice zarówno w jego zastosowaniach, jak i recepturze w zależności od położenia geograficznego. Popularność tego przepisu wynika z faktu, że jest on łatwy w przygotowaniu, nie wymaga gotowania i może być spożywany jako dodatek lub dip do wszelkiego rodzaju potraw od nachos, tacos, mięs, sałatek itp.
SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA GUACAMOLE
Wystarczy mieć w domu dojrzałe awokado, wymieszane z cebulą, pomidorem, kolendrą i kilkoma kroplami cytryny, ale istnieje swoboda w dodawaniu innych składników, są na przykład tacy, którzy dodają owoce lub odrobinę przypraw.
Awokado
Podstawowym składnikiem tego przepisu jest awokado, a ponieważ jest to składnik dominujący, musi być najlepszej jakości, więc staraj się używać awokado Hass, które jest dojrzałe. Jeśli masz zielone awokado, warto trochę poczekać, ponieważ jego konsystencja i smak nie są przyjemne. W tym celu zawiń je w gazetę i poczekaj jeszcze kilka dni, aż dojrzeje. Poznaj właściwości zdrowotne awokado.
Cebula
Składnikiem, który zapewnia smak i konsystencję jest cebula, w zależności od smaku może być biała lub fioletowa. Dla niektórych osób smak jest nieco intensywny, dlatego przed drobnym posiekaniem warto namoczyć ją na kilka minut w zimnej wodzie.
Pomidor
To, czy guacamole powinno mieć w sobie pomidora, czy nie, jest dla wielu kwestią dyskusyjną, ponieważ są tacy, którzy wolą go pominąć, twierdząc, że tradycyjny przepis go nie zawiera lub dlatego, że może on ciemnieć lub sprawić, że mieszanina będzie zbyt wodnista. Pewne jest to, że dla niektórych regionów jest to niezbędny element dla świeżego, pysznego i bardzo kolorowego sosu.
Kolendra
Kolendra jest wykorzystywana w guacamole nie tylko jako element dekoracyjny, to składnik, który dodaje mieszance wiele smaku i aromatu. Zaleca się wybierać świeże zioła, bardzo dobrze je umyć i drobno posiekać.
Cytryna
Cytryna jest składnikiem, którego nie może zabraknąć, nie tylko ze względu na lekką nutę kwasowości, którą zapewnia, ale również dlatego, że pomaga powstrzymać awokado przed utlenianiem.