Omlet to lekkie i bardzo pyszne danie, które zazwyczaj przyrządzamy na śniadanie. Hiszpańska odsłona z ziemniakami będzie także niesłychanie sycąca. Barwna, aromatyczna i bogata smakowo potrawa, którą dziś prezentujemy, kapitalnie sprawdzi się jako ciepłe śniadanie, obiad albo kolacja. Potrawa przypadnie do gustu szczególnie tym osobom, które przepadają za ziemniakami. Koniecznie wypróbujcie ten wariant omleta.

A więc co warto wiedzieć o przygotowaniu omleta?

Omlet można przygotować na różne sposoby. Na stronie https://kebab.pl/ znajdziemy przepis na omlet na słodko. Dziś jednak przedstawimy inny przepis. Na pewno znacie recepturę na ten przysmak w wersji klasycznej. Dziś proponujemy, aby sięgnąć po specjał rodem z gorącej Hiszpanii. Oprócz ziemniaków w masie znajdą się też inne dodatki jak cukinia czy pomidory. Będzie pysznie.

Jak przygotować omlet hiszpański z ziemniakami?

Składniki:

  • 1 mniejsza cukinia
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • pół szklanki mleka
  • 4 jaja
  • 1 nieduża cebula
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • 2 większe pomidory
  • rzepakowy do smażenia

Wykonanie omleta

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedź je i posiekaj w plastry. Cukinię opłucz, a potem pokrój w talarki o średniej grubości. Cebulę pozbaw łupiny i drobno ją posiekaj. Wrzuć warzywo na patelnię z dobrze rozgrzanym tłuszczem i krótko podsmaż. Gdy się zeszkli, dorzuć cukinię, a następnie ziemniaki. Pomidory zalej wrzącą wodą i zdejmij z nich skórkę. Rozdrobnij je, a przy okazji usuń z nich gniazda nasienne. Połącz je z warzywami na patelni. Jeszcze przez chwilę wszystko podsmażaj, po czym przenieś zawartość patelni do naczynia żaroodpornego. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C. Do naczynia wbij jajka, wlej do nich mleko i zacznij wszystko ubijać. Dodaj pieprz i sól. Przyrządzoną masę wlej do naczynia i całość piecz do chwili, aż omlet się zetnie. Podawaj na ciepło, smacznego.