Ser halloumi to jeden z najważniejszych przysmaków, którymi kuchnia cypryjska podbiła nasze serca. Przepisy na smaczne dania i sałatki z tym serem cieszą się coraz większą popularnością, a grono osób zainteresowanych tym przysmakiem stale się poszerza. Czy warto włączyć ten ser do swej diety? Co warto wiedzieć na temat cypryjskiego sera i jego wartości odżywczej?

Ser halloumi powstaje z sera owczego, choć bardzo popularnym rozwiązaniem jest sięganie po mieszankę mleka: owczego, koziego i krowiego. Ciekawy smak, którym ten cypryjski ser zadziwia, jest listek mięty, bardzo często dodawany do mleka z którego ma ów przysmak powstać. Ten półtwardy ser zadziwia nie tylko smakiem, ale i konsystencją. Świetnie sprawdza się on jako przysmak z grilla, nie brak też ciekawych przepisów na dania, w których pojawia się smażony ser halloumi.
A w jaki sposób dieta z tym cypryjskim smakołykiem może wpływać na nasze zdrowie? Wiadomo, że halloumi jest serem o ogromnej wartości odżywczej, a włączenie go do menu przyniesie każdemu z nas wiele korzyści. W serze tym można znaleźć sporo pełnowartościowego białka oraz tak ważnych dla naszego zdrowia substancji, jak: witamina A, witaminy z grupy B, potas oraz magnez.
Bułgarski ser przypominający grecką fetę – „sirene”
Z sera tego można przygotować wiele ciekawych i smacznych potraw, dzięki czemu osoby ceniące sobie różnorodność na talerzu chętnie sięgają po ów przysmak. Halloumi może być świetnym dodatkiem do sałatek, sprawdza się też świetnie jako przysmak na grilla lub dodatek do wegetariańskich burgerów. Ser ten można podawać zarówno z warzywami, jak i owocami, a przepisy na potrawy z jego udziałem mogą każdego z nas zaskoczyć swą różnorodnością.